I den här delen får Du en del nyttiga upplysningar om hur vi gör i vår hamn. En repetition för gamla medlemmar och nyheter för nya båtägare i klubben. Alla har alltså nytta av och - hoppas vi - nöje av att läsa igenom HANDBOKEN. Det kommer alltid NÅGOT nytt varje år, även om det mesta är gamla kända rutiner.
INDEX/REGISTER
Ring Ingvar Waara 090-232 05, 070-2271255 eller maila ingvar.waara@pvbk.net
Vi behöver uppgifter på namn, båtdata (längd, bredd, djup, vikt). Först i kön får plats under förutsättning att platsbredd, djup och deplacement är lämpligt för båten. Den årliga bryggavgiften beror på båtens längd, bredd och vikt. Hur du räknar ut bryggavgiften framgår i avsnittet om bryggavgifter. En förutsättning för tilldelning är att du har ett signerat medlemskontrakt. Tilldelningen bekräftas sedan genom kassörens registrering i medlemsmatrikeln (BAS).
Telefon finns i klubbhuset. Svara gärna om det ringer, det kan vara till Dig! Vidarebefordra meddelanden om någon söks. Som mycket annat i hamnen bygger det på att vi hjälps åt!.Det går inte att ringa till mobiltelefon från denna fasta telefon.
Klubbfunktionär kan nås på tel. 070-580 90 64 vardagar 07-16.
PVBK är förkortningen för den här föreningen som vill tillvarata båtägarnas intressen just i vår hamn. Vi har anor från 40-talet då vi huserade på andra sidan viken. (Se foto i klubbstugans entré!) Men när Umeå Hamn (år 1974) byggde en vägbank ut mot Finlandsfärjeläget fick vi flytta till nuvarande plats.
Kommunen nyttjade då en rätt att äga hamnen men klubben fick ett skötselbidrag för att ställa upp med frivillig arbetskraft i hamnen. Genom egna insatser fick vi då mera för pengarna.
Sedan 1/1 2003 har dock hamnen åter kommit helt i klubbens egna händer och vi har ett mångårigt tomträttsavtal. De kontrakt Du har för båtplats och/eller uppläggning tecknas genom och betalas till klubben liksom årsavgiften
Klubbens köp och kontrakt med kommunen reglerar vårt ansvar som bl. a innebär:
Årsavgiften visas i prislistan.
Använd tavlans sjösida för privata annonser och meddelanden. Plocka bort inaktuella annonser. Tavlans hela högra framsida är enbart till för KLUBBMEDDELANDEN.
Vänstra sidan är för service riktad till båtägare från företag. Se skiss.
Privata annonser på framsidan plockas alltid bort!
SOPOR- | -läggs i soptunnan | |
LATRINTÖMNING- | -görs i runda brunnen vid sevicebyggnadens norrsida. | |
TOALETTSUG- | -finns vid mastkranen | |
TOALETTER/TVÄTTBALJA- | -finns i klubbhuset | |
OLJA- | -töms i oljespilltanken vid bränsletanken | |
TVÄTTMASKIN- | -finns i klubbhuset | |
BASTU- | -finns i klubbhuset |
Kontrollera bojsten och kätting. Se "FÖRTÖJ FÖR STORM”!
Behöver du hjälp att anskaffa materiel (Boj, kätting, sten mm) kontakta då hamnfogden!
Samma kontakter som ovan. Glöm inte att säga upp ditt medlemskontrakt om du även tänker avsluta ditt medlemskap!
Plats får inte överlåtas eller bytas utan styrelsens godkännande. Några incidenter har förekommit med "okända" båtar som påvisar vikten av att regeln efterlevs.
Vid ev. båtbyte, meddela hamnfogden så att vi har rätt uppgifter i registret.
Anmäl ditt önskemål till hamnfogden, som om möjligt tilldelar dig en plats.
Bommen anskaffas genom klubben och innehavet registreras av kassören. Du bekostar och äger bommen själv och ansvarar för dess skötsel och funktion. T.ex. måste bommen tas upp varje höst för att undvika skador. Arbetet utförs bäst i samarbete med dina bryggrannar. Klubben tillhandahåller hjälpmedel. Ev. avyttring av din bom sker också genom klubben. Bommens värde reduceras med 4 % per år räknat från nyanskaffningsåret.
Detaljerna framgår av Bilaga 1. REGLER FÖR BRYGGPLATS.
Fr.o.m. 2017 gäller senaste utläggningsdatum den 20 april och senaste upptagning senast den 20 oktober. Samråd med båtgrannarna rekommenderas.
Får ej ligga på bryggorna där de hindrar och är en riskfaktor.
Det finns 20 gästplatser längst ut på brygga A. Platserna är för TILLFÄLLIGA GÄSTER, inte som reserv för hamnens båtar. Under semestertid upplåter medlemmar tomma platser efter kontakt med hamnfogden. Gästhamnsavgiften erläggs vid entren till klubbstugan.
Alla, som har båtplats eller sommarförvarar båten i hamnområdet är skyldiga att
bemanna 1 vaktpass med 2 personer per säsong.
För undvikandet av misstag inför vaktlistans bemanning är det viktigt att du meddelar klubben om du har sålt båten.
Om båten inte är sjösatt men ligger kvar på hamnplanen, har du ändå vaktplikt!
Vaktplikten gäller även för båtägare som ligger på Johanssons båtvarv under säsongen.
Anmälan för vaktpass
Arbete på vakterna
Att synas är ett sätt att vakta! Om man pysslar med något, syns man! Under vakten kan vissa "arbeten" utföras. Förslag finns ibland i vaktstugan. Om inte, kan städjobb utföras i klubbhuset, på hamnplan eller där det behövs. Och varför inte plantera och ansa blommor.
Vakten fungerar som hamnvärd. (Städar stugan, klipper gräs, hjälper båtgäster osv.)
All form av camping, d.v.s. tältning, uppställning av husvagn eller husbil hänvisas till campingplatser i Umeå. Campingförbudsskyltar finns uppsats vid infarten till hamnen.
Korta stopp i hamnen kan vara trevligt för alla parter.
VARFÖR INTE CAMPING I VÅR HAMN?
Vi behöver parkerings- och uppställningsytorna för vår egen verksamhet.
Avstädning och underhåll av hamnens ytor försvåras.
Klubbhus och miljön förslits snabbare och ger inte det lugn som gästhamnsverksamheten skall erbjuda.
Arbetet i hamnen är ideellt. Vi har arbetsträffar, vår och höst. Därutöver kan, efter överenskommelse med hamnfogden, arbetet utföras vid andra tider Arbetet efter de gemensamma arbetsdagarna avslutas med att klubben bjuder på välförtjänt fika, som oftast följs av ett trivsamt eftersnack.
Hur kan Du bidra? Meddela oss gärna vilka yrkeskunskaper eller kontakter Du har, och som kan komma oss till nytta. Passa gärna på att informera på medlemsavtalet! Vi har mångårig statistik på vad som krävs för att sköta och utveckla hamnen.
Fr.o.m. 2019 införs av rättviseskäl en skyldighet att utföra arbete i hamnen. Omfattningen är, att varje medlem utför minst 1 arbetsdag vart tredje år. För att uppnå en någorlunda jämn uppslutning delas medlemsmatrikeln i 3 lika stora grupper efter bokstavsordning. Den första gruppen åläggs arbetsplikt under 2019. Sedan tar grupp 2 och 3 över för år 2020 resp. 2021. Det är naturligtvis fortsatt mycket önskvärt med fortsatt deltagande av de medlemmar, som hittills varit flitigt aktiva i hamnen. Hamnfogdarna fördelar arbetet bland deltagarna och närvaron bokförs i medlemsmatrikeln. Den, som av något skäl är förhindrad att delta kan överenskomma/ överlåta arbetet till någon annan. I så fall bokförs dock närvaron på den, som är arbetspliktig under året. Om den tilldelade arbetsdagen inte alls utförs debiteras en avgift på 1000 kr. Tider för de gemensamma arbetsdagarna kommer att anslås på klubbens hemsida. Ord som skyldighet och plikt uppfattas ju ofta som något negativt, men de, som hitills deltagit har upplevt arbetsträffarna som ett bra tillfälle att umgås och stärka gemenskapen i klubben.
På vår hemsida, (www.pvbk.net) kan man avläsa vilka väderleksförhållanden som råder i hamnen.
Här kan du se bilder från olika ställen och vinklar i hamnen. I många fall kan din egen båt bli synlig i någon av kamerorna.
På så sätt kan man ha uppsikt på sin båt även när man befinner sig på hemorten. Vissa bilder visas "Live" på hemsidan "www.pvbk.net".
Bilderna används framför allt i övervaknings-syfte. Det utrymme vi har idag medger ca: två veckors lagring av rörlig film. De filmer som lagras har betydligt bättre kvalitet än de bilder som visas på hemsidan. PGA. av PUL-lagen så har vi valt att publicera bilder med lägre kvalitet så att igenkänningsfaktorn i princip uteblir. På så sätt bryter vi inga lagar.
Kan man finna vissa regler och nyheter som kommer efterhand.
Värt att titta på: Klubben har egen utprickning i området kring Patholmsviken och österut. Se ANGÖRING PATHOLMSVIKEN. Det är 15-talet prickar och ensmärken som underlättar för båtfarare
Följande punkter är riktade direkt till varje båtägare:
15 uttag finns på hamnplanen, några kombinerade med vatten. De är en risk för barn och ska hållas stängda! Säkringen är åtkomlig när luckan är öppen. Sladdar får ej lämnas i uttag utan tillsyn, av säkerhetsskäl och för att andra hindras använda el. Bruk av kupévärmare debiteras extra och anmäls till hamnfogden
På bryggorna finns eluttag för tillfälligt bruk. D.V.S. för laddning och mindre arbeten.
8 vattenuttag finns i hamnen. Snabbkoppling för högtryckspruta får båtägarna själva hålla. Tidigare uppsatta snabbkopplingar fick aldrig sitta kvar.
Ledningarna töms och blåses på hösten. Medverka till att hålla el- och vattenuttag hela för att hålla kostnaderna nere.
Montera loss och bind upp spridare innan masten läggs på konsolen. Masterna placeras i ställ enligt markerade längder. För transport mellan kaj och mastställ finns en MASTVAGN.
OBS! Alla master ska vara märkta med ägarnamn och telefonnummer. Master och bockar får ej lämnas framför bränsletankar eller på asfalterad yta!
FÖLJER DIN UTRUSTNING ANVISNINGARNA???
"Tänk att man (aldrig) kan lära sig i tid..."
TUMREGLER:
Avstånd brygga - boj = Båtens L + 5 m.
Kättinglängd = Djup vid medelvattenstånd
Exempel: Båt 7 m + 5 m = 12 m
FÖRTÖJ FÖR STORM - Chansa inte
Byt bojsten om den är för lätt. Får Du en ny plats, är det särskilt viktigt. Med spelflotten kontrolleras LÄGE, STORLEK och kättingens kvalitet. Ibland anlitar klubben dykare för att besiktiga bojar, kätting och schackel. Protokoll anslås på anslagstavlan. Kätting vars länkar är 6-7 m/m bör bytas. Vid 4-5 m/m är det för sent. OBS! Det är en rekommendation, inte någon garanti från klubben. Båtägare är helt ansvarig för brister som kan orsaka skador för egen eller andras båtar. Kostnader för byte och material svarar Du själv för. Samordna gärna med andra.
Klubben har 2 gjutformar. DEN MINDRE (614 kg) för max 3,7 ton kräver 125 kg cement. DEN STÖRRE (960 kg) för max 5,7 ton kräver 200 kg cement. Klubben står för: betongblandare, formar, sand och singel samt sjösätter stenen kostnadsfritt med truck.
Du står för: gjutning, cement, skarvkabel och armering samt placerar stenen vid Din båtplats. (se SPELFLOTTEN). Gjutning får brinna 2 dygn. Formen kan lossas efter 1 dygn.
Städa efter Dig och rengör blandaren!
Klubben har några stenar gjutna av funktionärer som kan tillhandahållas.
Tips Gör så här!
BLANDNING, börja med: 12 spadar. sand + 4 spadar. cement. Tumla en stund. Tillsätt lite vatten till en fast "smet". Tillsätt 8 spadar singel. Tumla någon minut innan betongen hälls direkt i formen.
OBS! "Blöt" blandning ger svag betong!
Med spelflotten flyttas och justeras boj- och bryggstenar på 2 ton. Lyften sker med en 12-volts elmotor eller kättingspel.
Den bör handhas med viss aktsamhet. Under stativet finns en avhållskrok för stegvisa lyft tillsammans med lyftkrokens "tagg".
Att hänga stenen med syntetlina i kroken är ett enkelt sätt att få stenen på plats. Kapa linan med kniv när Du är "i läge". Gör sedan nödvändig efterjustering.
OBS! Det är en risk om inte boj och kätting är rätt upplagd. Var alltid 2 på flotten, och använd flytväst! Lär hantverket från man till man. Det är inte svårt, men kräver försiktighet! Rådfråga också klubbfunktionärer!
Förtöjningslinor ska vara kraftiga och av kvalitet som inte lätt nöts av båtens rörelser. Använd inte polypropylen! Använd mjuk polyesterlina, minst 12-16 mm. Knopa med icke glidande knopar, t ex pålstek eller dubbelt halvslag om egen part, gärna med extra törn. Löplina genom boj- eller bryggöglor är en fara! 90 % av båtar som slitit sig har förtöjts så!
Används för markplanering, flytt av vagnar och vaggor lätta båt- och motorlyft.
Detaljerade regler för båtlyft finns i Bilaga 2. Säkerhetsinstruktion vid lyft i PVBK.
Båtar upp till max 7,5 ton kan lyftas med truckarna. Segelbåtar måste vara avmastade före lyft Max bredd på båt eller vagga är 3,6. m.
Priset beror på båtens längd plus ev. tillägg för icke ordinarie lyftdagar (Se sid.10!) För att lyft ska genomföras måste vagga eller båtvagn vara förberedd. Vi vill så mycket som möjligt styra lyft till ord. klubblyft. Båtlyftet föregås alltid av en gemensam säkerhetsgenomgång i klubbhuset, där båtägarens närvaro är obligatorisk.
Klubben har en egen tankstation för diesel och 98- oktanig bensin. Dieselkvaliteten, med minskad risk för bakterietillväxt i tanken vid långvarig lagring, är speciellt lämplig för marindieslar. Priset följer marknadspriset på drivmedel med ett litet påslag för att täcka klubbens självkostnader för bränsleanläggningen. Du får bara förtöja båten vid bränslepumparna under den tid, som det tar att fylla bränsle. Du betalar med ett chipsförsett kontokort av standardtyp. Du måste ange max beräknad tankningsvolym, så att en automatisk täckningskontroll kan göras. Du påförs naturligtvis endast kostnaden för den faktiskt påfyllda volymen.
För att minska biltrafiken inom hamnområdet finns en vägbom vid infarten. Bommen hålls normalt stängd, men som klubbmedlem kan du öppna bommen med din mobiltelefon. Vid utfart öppnas bommen automatiskt. Du betraktas som klubbmedlem efter att du har erlagt medlemsavgiften.
Så här gör du:
Anmäl ditt mobilnummer (Max. 2 st. per medlem) till Christer Bergström helst via E-mail.
christer.bergstrom@holmsund.nu
När Christer registrerat ditt nummer, kan du öppna bommen genom att slå ett angivet telefonnummer. Samtalet är kostnadsfritt.
Icke medlemmar är naturligtvis välkomna till hamnen till fots.
På anslagstavlan annonseras 5 sjösättningsdagar (oftast torsdagskvällar).
Uppsatt anmälningslista under veckan gäller bara för närmaste sjösättardag!
GÖR SÅ HÄR:
Före sjösättningen
Skriv ditt namn, båttyp, Längd, Bredd och Deplacement på listan.
OBS! att anmälningslistan inte är detsamma som turordning!
Märk vagga/vagn med Ditt namn, telefon samt För och Akter.
Märk ut båtens/kölens placering i vaggan, klossar m.m. inför höstens upptagning så slipper Du fundera då!
Planerat båtlyft visas dagen före på anslagstavlan och vid upptagningskajen.
Där anges turordning och de stropplängder som gäller. (12, 16, 20 och 23 m)
Gemensam samling för genomgång och betalning 15 min före första lyftet vid schemalagd lyftdag. Varje båtägare tilldelas då ett turordningsnummer, som uppvisas inför lyftet. Parkera inte bilar i lyftområdet.
De 5-6 första hämtar stroppar vid sjösättningskajen.
Ta angiven stropplängd, häng dom runt under båten innan truck kommer. Se på andra som lyft tidigare.
Efter sjösättningen
Förtöj båten, gå tillbaka och STÄDA DIN PLATS! Bunta ihop och lägg virke i vaggor som klubben kan flytta med traktor eller truck.
Är vaggan märkt?
Planen ska sladdas och saltas. Allt som ligger löst kvar dagen efter sjösättning hamnar på tipp. Gammal spik och spikbrädor har förorsakat dyrbara punkteringar!
Samma punkter som sjösättning, men med följande tillägg:
Klubben utplacerar hela vaggor och vagnar med traktor eller truck.
Lägg till vid servicebryggan i god tid enligt tilldelad turordning. Följ funktionärers anvisningar, häng rätt stroppar runt båten och se till att den är rättvänd innan någon av truckarna kommer.
Gemensam samling för genomgång 15 min före första lyftet vid schemalagd lyftdag.
Parkera inte bilar i lyftområdet.
Många vaggor hindrar och klämmer fast stroppar i längsgående slåar vid upptagningar.
Byt till snedsträvor. Då underlättas också bottenmålningen! Vaggor bredare än 2,2 m är svårlyfta eller kan skadas av trucken. Undre tvärgående balkar måste vara 75-100 mm tjocka för att komma under med gafflarna. Är Din vagga utformad så? Om inte - rådfråga truckförare eller hamnfogdar!
Efter upptagning får inga linor ligga mellan brygga och boj. De låser bryggorna inför vintrings-arbetet, ibland fastnar de i isen och slits av. Till sist kan de fastna i någons propeller.
Senast den 20 okt ska flytbryggorna vara fria från båtar. Kvarvarande båtar hänvisas till piren. Bryggorna dras ut från land för att inte skadas av "landsprickan".
Anmäl ev. behov av uppläggningsplats till Hamnfogden! Regler för båtuppläggning framgår av Bilaga 3. BÅTUPPLÄGGNING. Som bekräftelse på att du tilldelats en uppläggningsplats gör kassören en registrering i medlemsmatrikeln.
Två båthuslängor finns nu inom hamnorådet. Möjlighet finns att bygga ytterliga två båthuslängor om tillräckligt antal intressenter går samman. Regler för båthus anges i BÅTBO-lagets stadgar.
Avgift kr |
Giltighet |
||||||
|
MEDLEMSAVGIFT, 1/1-31/12 |
250 |
2012- |
||||
|
|
|
|
|
|||
|
Bankgiro: 971-2050 SWISH: 1235106976 |
|
|
||||
|
Full betalning av den årliga medlemsavgiften |
|
|
||||
|
|
|
|
|
|||
|
BÅTLYFT: |
|
|
|
|||
|
Ordinarie lyftdag: |
<5 m |
400 |
2019 |
|||
|
|
5-10m |
700 |
2019 |
|||
|
|
>10 m |
850 |
2019 |
|||
|
|
|
|
|
|||
|
Tillägg för icke ordinarie lyftdag: |
|
600 |
2019 |
|||
|
|
|
|
|
|||
|
BÅTUPPLÄGGNING |
|
|
|
|||
|
Vinteruppläggning |
< 5m |
350 |
2019 |
|||
|
|
5-10m |
600 |
2019 |
|||
|
|
>10m |
750 |
2019 |
|||
|
|
|
|
|
|||
|
Sommaruppläggning * |
< 5m |
350 |
2019 |
|||
|
|
5-10m |
600 |
2019 |
|||
|
|
>10m |
750 |
2019 |
|||
|
* Avgiften avser båtar, som förvaras på hamnområdet och inte sjösatts under kalenderåret. Ägare till båtar, som sommarlagras mer än ett år, riskerar uteslutning. Anmälan måste göras till styrelsen, som vid särskilda skäl kan ge tillstånd. |
||||||
|
|
|
|
|
|||
|
GÄSTHAMNSAVGIFT: 200 kr/båt/dygn |
BRYGGAVGIFTER: Se sidan: ”Beräkning av bryggavgifter”
BÅTHUSAVGIFTER: 23 kr/m2 + elavgifter. (Övriga avgifter enligt BÅTBO-LAGETs Stadgar)
EJ FULLGJORT ARBETSPLIKT UNDER TILLDELAT ÅR: 1000 kr
EJ FULLGJORT BEVAKNINGSPLIKT: 1500 kr/pass
Nytt sätt att beräkna bryggavgifter fr.o.m. 2011
Avsikten med det nya avgiftssystemet är att båtens storlek på ett mer flexibelt sätt ska bestämma bryggavgiften.
De mått, som används för avgiftsberäkningen, är båtens längd och bredd i meter samt båtens vikt i ton.
Du kan själv beräkna din avgift på följande sätt:
I exemplet är båtens längd 8,7 m, bredd 2,6 m och vikt 2,1 ton.
Beräkna båtens index: | Exempel: | |||
Längd x 10 | ![]() |
8,7 x 10 | ||
+ | + | |||
Bredd x 70 | 2,6 x 70 | |||
+ | + | |||
Vikt x 20 | 2,1 x 20 | |||
INDEX= | INDEX= | 311 |
I nedanstående tabell kan därefter avgiften avläsas.
INDEX | KLASS | AVGIFT kr/år |
0-169 | 0 | 805 |
170-234 | 1 | 1035 |
235-299 | 2 | 1265 |
300-364 | 3 | 1495 |
365-429 | 4 | 1725 |
430-494 | 5 | 1955 |
495-559 | 6 | 2185 |
560- | 7 | 2415 |
I ovanstående exempel blir bryggavgiften 1495 kr/år.
REGLER FÖR BRYGGPLATS fr.o.m. 2016
Sammanfattad info
Länk till dokumentet
Rev.dat. 2016-02-26
Säkerhetsinstruktion vid lyft i PVBK.
1. Allmänt: Vid hantering av båtar, bryggor, bojstenar mm. där truck/traktor används, är det mycket viktigt att beakta risken för skador och i synnerhet personskador.
2. Båtlyft:
Båtägarens ansvar:
* Att anbringa stroppar på båten på ett sätt, som inte skadar propellrar, instrumentgivare, pulpit, antenner mm.
* Förtöjningsrep, fendrar på plats samt att båten är rättvänd i förhållande till vaggan/vagnen vid upptagning.
* Att vaggan/vagnen är i god kondition, stadigt uppallad och att platsen är städad.
* Att vaggan/vagnen är tydligt märkt med ägarens namn och telefonnummer.
* Att båten är försäkrad vid lyftet.
* Vid sjösättning, se till att båten inte driver så att gafflarna skadar överbyggnad, antenner..
Truck/traktorförarens ansvar:
* Föraren, som ska vara certifierad, ansvarar för lyft och transport av båten.
* Föraren måste kräva bekräftelse på att stropparna är placerade på ett sätt så att skador på båten inte uppstår vid lyftet. (Propellrar, instrumentgivare, antenner, pulpit mm.)
* Föraren ska kräva att stropparna efter lyftet är lossgjorda från gafflarna innan maskinen backas. Syftet är att förhindra skador pga att stropparna fastnar i köl, propeller, roder.
3. Särskilda risker vid lyft:
* Inga fingrar mellan båtsida och stroppar när lyftet påbörjas. Stor risk för klämskador!
* Förbjudet att uppehålla sig under hängande last.
* Beakta påkörningsrisken i truckens närhet. Truckföraren har begränsad sikt, speciellt bakåt.
* Vid användning av "långarm" är skaderisken stor pga att den yttre fästpunkten kan röra sig med stor hastighet. Stroppning/krokning får bara utföras när armen och traktorn står stilla.
4. Övrigt:
* Betalning erläggs före lyftet. Kvittot uppvisas för funktionären innan lyftet påbörjas.
* Kontrollera och följ din plats i turordningslistan enligt den tilldelade nummerlappen.
* Gemensam samling för genomgång 15 min före första lyftet vid schemalagd lyftdag.
*Parkera inte bilar i lyftområdet!
2008-03-17 rev.2016-02-26
Följande regler gäller för uppläggning av båtar på PVBKs område i Holmsund:
Kontaktuppgifter Epost: info@pvbk.net Telefon: 090-418 41, 070-580 90 64 Anmäl dig till vårt nyhetsbrev |
Följ oss på sociala medier![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cookies På denna webbplats används cookies. Vad de används till och hur du kan hantera detta kan du läsa om här: |